18 Temmuz 2017 Salı

MYP ile yatay geçiş nasıl yapılır?

MYP ile yatay geçişte 3. seneye girmiş bulunmaktayız. Bu geçirdiğimiz 3 yılda sınav için emek sarf edip yanlış tercih, yanlış yönlendirmenin kurbanı olmuş bir çok öğrenci tekrardan o yükün, sınav eziyetinin altına girmeden hayallerine kısa süreli zaman kaybı olsa da kavuştu.

MYP ile yatay geçiş aldığın puan ne ise o doğrultuda yatay geçiş imkanı sağlar. Hiç bir şekilde aldığın puandan daha üst bir bölüme geçiş yapamazsınız. 0.001 puan az olsa bile mümkün değildir. Ama puanın yetiyorsa geçiş yapmama şansın çok düşük. Çünkü kontenjan olayı hayret edilecek derecede fazla. O sene açılan kontenjanın yüzde 30u kadar kontenjan ayrılıyor. Bu da demek oluyor ki o sene 100 kişilik sınıf açıldıysa 30 kişi yatay geçişte kabul edilecek demek.

Bu yatay geçişi normal yıllardır bildiğimiz yatay geçişle karıştırmayınız. Onunla arasında bir çok fark bulunmaktadır. Normal yatay geçişte üniversite başarı puanı önemli bir etkendir. Myp ile geçişte hiç bir etkisi yoktur. Sınıfta kalsan dahi, derslere gitmesen bile yatay geçiş yapabilirsin. Normal yatay geçişte puanından fazla olan bir bölüme üniversite başarın yüksekse geçebilirsin. Myp ile geçişte geçemezsin puanın denk olan bölüme gidersin. Normal yatay geçişte sadece bölümüne yatay geçiş yapabilirsin. Myp ile yatay geçişte puanın tuttuğu taktirde istediğin üniversitenin istediğin bölümüne geçiş yapabilirsin. Normal yatay geçişte kontenjan kısıtlıdır 2-4-6 gibi küçük rakamlar olurken Myp ile geçişte 10-20-40-50 gibi büyük kontenjanlar açılır. Bu kontenjanları açmakta üniversitenin insiyatifinde değil bizzat yökün yazılı kararıyladır.

Bu yazıyı yazdığımız zaman itibari ile bazı okulların Myp ile yatay geçişleri başlamış bulunmakta. Lakin genel olarak normal yatay geçişten sonra Ağustos başından sonuna kadar ki süreçte başvuru tarihleri olmaktadır. Myp ile yatay geçiş için yök kendi sitesinde tarih yayımlamamakta her üniversite kendi sayfasında kendi tarihini yayınlamaktadır. Üniversitelerin kendi sayfalarından bakmanız gerekmektedir. Sayfayı takipte kalınız Myp ile yatay geçişte bilgilendirme yazıları devamlı yayınlanacaktır. Ayrıca sorular için iletişim formundan mail atabilir ya da yorum yazabilirsiniz. Soru sormadan için lütfen yardım için burdayız adlı yazıdaki 300 küsür yorumu inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

MYP ile yatay geçiş nasıl yapılır?

MYP ile yatay geçiş te 3. seneye girmiş bulunmaktayız. Bu geçirdiğimiz 3 yılda sınav için emek sarf edip yanlış tercih, yanlış yönlendirmeni...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *