Arkadaşlar çoğumuzun aklında yerleşebilecek miyim kaygısı oluyor. MYP ile geçiş yapacak arkadaşlar bu konuda normal yatay geçiş yapacaklara göre çok ama çok daha şanslı. Çünkü normal yatay geçişte bildiğiniz üzere her üniversite 2-4-6-8 sayılarında kontenjan açarken; MYP ile geçişte üniversitelerin %95 i YÖK ün kararı doğrultusunda %30 kontenjan açıyor. Bu da demek oluyor ki sizin mes'ul olduğunuz sene üniversite 100 kontenjan varsa MYP için 30 kontenjan açmış oluyor. Bu da yerleşmeme olasılığını çok aza indiriyor.
YÖK sitesinde geçen seneki kontenjanlara yer vermiyor. Ama YÖK ün çağrı merkezi bilgi kayıtlarına baktığımızda geçen sene ki kontenjanların neredeyse tamamı %30 luk kontenjan açmış.
Ama YÖK ve Üniversiteler "Öğrencinin puanı , başvuracağı üniversitenin mes'ul olduğu yıl ki puanına EŞİT veya YÜKSEK olacak" maddesine şiddetli şekilde özen gösteriyorlar.
Öyle örnekler var ki öğrencilerin başvuruları 0,01 veya 0,003 gibi inanılmaz küçük farklarla red edilmiş.
Ama eğer böyle bir fark yoksa eşit veya yüksekseniz içiniz rahat olsun yerleşme ihtimaliniz yüksek. Ancaka çok talep olan yerlere kontenjan yetersizliğinden red edilen bir çok öğrenci gördüm bunu da unutmayın.
Bu bir örnek sadece. O yüzden puanınız düşük olduğu yerlere boşuna ümit etmeyin derim.
Mesela bir çok kişi gittiği farklı farklı bölümleri bırakmış sınıf öğretmenliğini tercih etmiş ve çoğusu kontenjan dışı kalmış red yemiş. Bu da bir örnek.
İstanbul siyasal işletmeyi tercih edicem benim puanim 359 , bölümün taban puani 348. Gecen seneki yerleşen adaylari baz alirsak bölüme yerleşme olasiligim yuzde kactir?
YanıtlaSilBen de celal Bayar Üniversitesi İngiliz Dili ve edebiyatı bölümüne geçiş yapmak istiyorum. 363 puan üniversitenin ve benim puanım 365 yerleşme ihtimalim nedir?
YanıtlaSil